Koło naukowe Sensoris
Cel i misja koła
- Pogłębianie wiedzy i praktycznych umiejętności z zakresu zarządzania jakością
- Badania naukowe z zakresu zarządzania jakością i publikacja ich wyników w czasopismach naukowych
- Zdobycie doświadczenia w projektowaniu wydarzeń
- Rozwijanie umiejętności interpersonalnych i organizacyjnych członków Koła
- Integracja społeczności akademickiej
- Promocja Uczelni w środowisku pozauczelnianym
Opiekun i dane kontaktowe
- dr inż. Ewa Marjańska, tel. 697 230 964, e-mail: ewa.marjanska@zie.pg.edu.pl
- dr inż. Elwira Brodnicka, e-mail: elwira.brodnicka@zie.pg.edu.pl
- dr inż. Joanna Czerska email: joanna.czerska@pg.edu.pl
- https://www.facebook.com/sensoriis
Nabór
Nabór jest otwarty.
Opis zrealizowanych projektów, inicjatyw
KARIERA
Organizacja cyklicznych spotkań z praktykami biznesu dlastudentów i osób rozpoczynających karierę zawodową oraz spotkańnetworkingowych w czasie, których budowane były „sieci kontaktów”. Dzięki współpracy z różnymi firmami studenci koła naukowego tworzyli ankiety dla firm jak również część z nich otrzymała możliwość odbycia praktyk.
NAUKA
Reprezentowanie uczelni na debatach i konferencjach naukowych dotyczących towaroznawstwa i przyszłości Polski w aspekcie tego tematu jak i szeroko pojętej ekonomii. Studenci w czasie debat i konferencji nawiązywali nowe znajomości, mając możliwość zapraszać poznanych gości na uczelnię, dyskutowali na szerokim forum jak również uzyskiwali konkretną wiedzę naukową i praktyczną.
- XIV Dni Młodych Towaroznawców – 6 - 7 czerwca 2019 r., w ramach VI DNI WYDZIAŁU TOWAROZNAWSTWA Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii "Młodzi Towaroznawcy 2019”
- III Ogólnopolska Konferencja z cyklu „Opakowania na miarę XXI wieku” pt. „Czas na opakowania – opakowania na czas” organizowana przez Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie w dniach 27 - 28 marca 2019r. Artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii "Czas na opakowania – opakowania na czas ”
- XIII Dni Młodych Towaroznawców – 7 - 8 czerwca 2018 r., w ramach V DNI WYDZIAŁU TOWAROZNAWSTWA Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.Artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii "Młodzi Towaroznawcy 2018” \
- V Konferencja „Studenckie Dni Jakości” 22 - 23 marca 2018 r. organizowana przez Naukowe Koło Towaroznawstwa „Cargo” p.t. „Towaroznawstwo w zrównoważonym rozwoju” na wydziale Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni.
- XII Dni Młodych Towaroznawców – 1 - 2 czerwca 2017 r., w ramach IV DNI WYDZIAŁU TOWAROZNAWSTWA Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii "Młodzi Towaroznawcy 2017”
- XI Dni Młodych Towaroznawców – 12 - 13 maja 2016 r., w ramach III DNI WYDZIAŁU TOWAROZNAWSTWA Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii "Młodzi Towaroznawcy 2016”
- 24.11.2016 „Jak dbać o swój wizerunek w rzeczywistości oraz w Internecie?”
- 19.10.2016 „Jak zarządzać sobą w czasie?”
AKTYWIZOWANIE
Współpraca ze szkołami podstawowymi i przedszkolami na terenie Trójmiasta – przeprowadzanie prelekcji dla uczniów szkół podstawowych oraz przedszkolaków w czasie, których poruszane były tematy związane ze zdrowym odżywianiem oraz aktywnym trybem życia. Spotkania te pozwalały przekazywać nabytą wiedzę młodszym pokoleniom.
- 06.06.2017 - Jan Krakowski i Rafał Małek - Wystąpienie w gdyńskiej szkole podstawowej nr 20 dla dzieci na temat sportu i zdrowego trybu życia. Wykład przeprowadzony został również w Szkole Podstawowej nr 8 w Gdańsku oraz w czasie kolonii dla dzieci z biedniejszych rodzin organizowanych przez Kuratorium i Fundację Podaruj Serce Dzieciom (uczestniczyło w wykładach około 500 dzieci corocznie).
- 04.06.2018 – Joanna Formela, Ewa Goczkowska, Adrian Łuszczki i Jan Krakowski – Warsztaty dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 20 w Gdyni „Zarządzanie dla dzieci”. Za pomocą gry symulacyjnej wprowadzano podstawy wiedzy o zarządzaniu jakością.
- 24.09.2019 – Joanna Formela – Warsztaty dla dzieci z Publicznego Przedszkola w Borkowie ”Samolot dobrej jakości”. Za pomocą gry symulacyjnej wprowadzano podstawy wiedzy o zarządzaniu jakością.
JEDNOŚĆ
Aktywna współpraca z klubem sportowym Invictus 3City, z którą członkowie koła naukowego promują sport i odpowiednie nawykiżywieniowe. Działania polegały na przeprowadzaniu wykładów motywacyjnych na uczelni, odbywaniu treningów poza uczelnią oraz na integracji studentów z pasjonatami sportu.
- 18.12.2017 - "Jak motywować w świecie, gdzie motywacja jest przereklamowana?"
TWÓRCZOŚĆ
Napisanie przez członków 26 publikacji naukowych o tematyce badań sensorycznych różnorodnych produktów spożywczych, przedstawienie ich na konferencjach i wydanie w monografiach pokonferencyjnych. Jedna z publikacji zajęła III miejsce na konferencji Młodzi Towaroznawcy w Poznaniu w 2017 roku. Poniżej lista poszczególnych publikacji
2019
- III Ogólnopolska Konferencja z cyklu „Opakowania na miarę XXI wieku” pt. „Czas na opakowania – opakowania na czas” organizowana przez Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie w dniach 27-28 marca 2019 r. Poniższy artykuł został wygłoszony na konferencji, a także umieszczone w monografii pokonferencyjnej:
- M. Piekarska, A. Piątkowska, P. Pięta, M. Pliszka – „Nanotechnologia – przyszłość opakowań w przemyśle spożywczym”.
- XIV Dni Młodych Towaroznawców – 6-7 czerwca 2019 r., w ramach VI DNI WYDZIAŁU TOWAROZNAWSTWA Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Poniższe artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii "Młodzi Towaroznawcy 2019”:
- M. Piekarska, A. Piątkowska, P. Pięta, M. Pliszka – „Innowacyjność i tworzenie wartości w ramach koncepcji zero waste na przykładzie wybranych dużych marek z branży odzieżowej”;
- M. Piekarska, A. Piątkowska, P. Pięta, M. Pliszka – „Wpływ ceny jednorazowych toreb z tworzywa sztucznego na ich zużycie – opinia i świadomość wybranej grupy respondentów”;
- J. Formela – „Jakość polskich i zagranicznych kosmetyków pielęgnacyjnych na przykładzie kremu do twarzy”;
- J. Formela, E. Goczkowska, D. Grunwald – „Ocena dojrzałości małych przedsiębiorstw do projektu doskonalenia w oparciu o koncepcję lean six sigma”;
- E. Kokoszyńska, A. Leszcz, A. Gawron – „Badanie wpływu opakowania na walory smakowe i zapachowe kawy”.
2018
- V Konferencja „Studenckie Dni Jakości” 22-23 marca 2018 r. organizowana przez Naukowe Koło Towaroznawstwa „Cargo” pt. „Towaroznawstwo w zrównoważonym rozwoju” na wydziale Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni. Poniższy artykuł został wygłoszony na konferencji, a także umieszczone w monografii pokonferencyjnej:
- J. Krakowski - „Świadomość studentów i osób pracujących na temat żywnościowych produktów ekologicznych”.
- XIV Dni Młodych Towaroznawców – 7-8 czerwca 2018 r., w ramach V DNI WYDZIAŁU TOWAROZNAWSTWA Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Poniższe artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii "Młodzi Towaroznawcy 2018”:
- J. Formela, E. Goczkowska – „Profil sensoryczny wybranych kremów do rąk przeznaczonych do skóry suchej”;
- J. Formela, E. Goczkowska i A. Łuszczki - „Preferencje konsumentów i umiejętność rozpoznawania wybranych substancji słodzących na przykładzie dżemów jabłkowych”;
- J. Krakowski, R. Małek - „Jak odżywiają się sportowcy amatorzy?”;
- A. Kuśniewska, J. Mazur - „Opinia osób w przedziale wiekowym 20-30 lat na temat wprowadzenia na rynek napoju Coca-Cola typu RTD”;
- M. Piekarska, A. Piątkowska, P. Pięta - ”Badanie preferencji dotyczących odzieży wśród studentów”.
- VII Ogólnokrajowa Konferencja Naukowa Młodzi Naukowcy w Polsce – Badania i Rozwój, organizowana przez Wydawnictwo Młodzi Naukowcy, Gdańsk 14.05.2018 r.Poniższy artykuł został wygłoszony na konferencji, a także umieszczone w monografii pokonferencyjnej:
- J. Krakowski - „Porównanie świadomości studentów i pracowników na temat sztucznej inteligencji”.
2017
- 46 Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych 2017 na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Poniższy artykuł został wygłoszony na konferencji, a także umieszczone w monografii pokonferencyjnej.
- A. Kuśniewska, A. Leszkowska - „Świadomość i preferencje studentów w zakresie czekolady i kakao instant”.
- XIII Dni Młodych Towaroznawców – 1-2 czerwca 2017 r., w ramach IV DNI WYDZIAŁU TOWAROZNAWSTWA Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Poniższe artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii "Młodzi Towaroznawcy 2017”.
- A. Kuśniewska, A. Leszkowska – „Jackfruit jako zamiennik mięsa. Opinie Studentów”.
- J. Formela, E. Goczkowska, A. Łuszczki – „Profil sensoryczny wybranych tabliczek czekolady z orzechami według studentów Politechniki Gdańskiej” (3 miejsce).
- J. Krakowski, N. Ogórek – „Profile wartości odżywczych wybranych dań z popularnych sieci fast food”.
2016
- V Konferencja „Studenckie Dni Jakości” 25-26 lutego 2016 r., pt. „Rola towaroznawstwa w kształtowaniu współczesnego rynku” na wydziale Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni. Poniższe artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii pokonferencyjnej.
- J. Krakowski – „Świadomość polskich konsumentów na temat napojów izotonicznych”.
- D. Pałkowska, J. Pilarski – „Świadomość młodych konsumentów w zakresie regulacji prawnych i składu wkładów nikotynowych do papierosów elektronicznych”.
- K. Żuchlińska, A. Zelba – „Badanie preferencji i świadomości konsumentów na temat rodzaju zabielaczy stosowanych do kawy”.
- P. Szast, S. Szarmach, A. Stojke, S. Stelmak – „Preferencje studentów związane z konsumpcją kawy”.
- XII Dni Młodych Towaroznawców – 12-13 maja 2016 r., w ramach III DNI WYDZIAŁU TOWAROZNAWSTWA Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Poniższe artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii "Młodzi Towaroznawcy 2016”.
- J. Krakowski – „Alternatywne produkty dostarczające energii dla biegaczy w czasie wysiłku”.
- N. Ogórek, J. Krakowski – „Preferencje młodych konsumentów na temat wybranych zagranicznych kuchni”.
- D. Pałkowska, J. Pilarski – „Preferencje młodych konsumentów w zakresie opakowań napojów typu cola.
- J. Chmurzyńska, K. Lipińska – „Świadomość młodych Polek na temat istoty stosowania i jakości płynów do higieny intymnej”.
- P. Szast, S. Stelmak – „Konsumencka ocena atrakcyjności sensorycznej wybranych kaw rozpuszczalnych wśród studentów Politechniki Gdańskiej”.