Koło naukowe Sensoris

Cel i misja koła
  • Pogłębianie wiedzy i praktycznych umiejętności z zakresu zarządzania jakością
  • Badania naukowe z zakresu zarządzania jakością i publikacja ich wyników w czasopismach naukowych
  • Zdobycie doświadczenia w projektowaniu wydarzeń
  • Rozwijanie umiejętności interpersonalnych i organizacyjnych członków Koła
  • Integracja społeczności akademickiej
  • Promocja Uczelni w środowisku pozauczelnianym
Opiekun i dane kontaktowe
Nabór

Nabór jest otwarty.

Opis zrealizowanych projektów, inicjatyw

KARIERA

Organizacja cyklicznych spotkań z praktykami biznesu dlastudentów i osób rozpoczynających karierę zawodową oraz spotkańnetworkingowych w czasie, których budowane były „sieci kontaktów”. Dzięki współpracy z różnymi firmami studenci koła naukowego tworzyli ankiety dla firm jak również część z nich otrzymała możliwość odbycia praktyk. 

NAUKA

Reprezentowanie uczelni na debatach i konferencjach naukowych dotyczących towaroznawstwa i przyszłości Polski w aspekcie tego tematu jak i szeroko pojętej ekonomii. Studenci w czasie debat i konferencji nawiązywali nowe znajomości, mając możliwość zapraszać poznanych gości na uczelnię, dyskutowali na szerokim forum jak również uzyskiwali konkretną wiedzę naukową i praktyczną. 

  • XIV Dni Młodych Towaroznawców – 6 - 7 czerwca 2019 r., w ramach VI DNI WYDZIAŁU TOWAROZNAWSTWA Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii "Młodzi Towaroznawcy 2019”
  • III Ogólnopolska Konferencja z cyklu „Opakowania na miarę XXI wieku” pt. „Czas na opakowania – opakowania na czas” organizowana przez Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie w dniach 27 - 28 marca 2019r. Artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii "Czas na opakowania – opakowania na czas ” 
  • XIII Dni Młodych Towaroznawców – 7 - 8 czerwca 2018 r., w ramach V DNI WYDZIAŁU TOWAROZNAWSTWA Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.Artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii "Młodzi Towaroznawcy 2018” \
  • V Konferencja „Studenckie Dni Jakości” 22 - 23 marca 2018 r. organizowana przez Naukowe Koło Towaroznawstwa „Cargo” p.t. „Towaroznawstwo w zrównoważonym rozwoju” na wydziale Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni. 
  • XII Dni Młodych Towaroznawców – 1 - 2 czerwca 2017 r., w ramach IV DNI WYDZIAŁU TOWAROZNAWSTWA Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii "Młodzi Towaroznawcy 2017” 
  • XI Dni Młodych Towaroznawców – 12 - 13 maja 2016 r., w ramach III DNI WYDZIAŁU TOWAROZNAWSTWA Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii "Młodzi Towaroznawcy 2016” 
  • 24.11.2016 „Jak dbać o swój wizerunek w rzeczywistości oraz w Internecie?” 
  • 19.10.2016 „Jak zarządzać sobą w czasie?” 

AKTYWIZOWANIE

Współpraca ze szkołami podstawowymi i przedszkolami na terenie Trójmiasta – przeprowadzanie prelekcji dla uczniów szkół podstawowych oraz przedszkolaków w czasie, których poruszane były tematy związane ze zdrowym odżywianiem oraz aktywnym trybem życia. Spotkania te pozwalały przekazywać nabytą wiedzę młodszym pokoleniom. 

  • 06.06.2017 - Jan Krakowski i Rafał Małek - Wystąpienie w gdyńskiej szkole podstawowej nr 20 dla dzieci na temat sportu i zdrowego trybu życia. Wykład przeprowadzony został również w Szkole Podstawowej nr 8 w Gdańsku oraz w czasie kolonii dla dzieci z biedniejszych rodzin organizowanych przez Kuratorium i Fundację Podaruj Serce Dzieciom (uczestniczyło w wykładach około 500 dzieci corocznie). 
  • 04.06.2018 – Joanna Formela, Ewa Goczkowska, Adrian Łuszczki i Jan Krakowski – Warsztaty dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 20 w Gdyni „Zarządzanie dla dzieci”. Za pomocą gry symulacyjnej wprowadzano podstawy wiedzy o zarządzaniu jakością.  
  • 24.09.2019 – Joanna Formela – Warsztaty dla dzieci z Publicznego Przedszkola w Borkowie ”Samolot dobrej jakości”. Za pomocą gry symulacyjnej wprowadzano podstawy wiedzy o zarządzaniu jakością. 

JEDNOŚĆ

Aktywna współpraca z klubem sportowym Invictus 3City, z którą członkowie koła naukowego promują sport i odpowiednie nawykiżywieniowe. Działania polegały na przeprowadzaniu wykładów motywacyjnych na uczelni, odbywaniu treningów poza uczelnią oraz na integracji studentów z pasjonatami sportu. 

  • 18.12.2017 - "Jak motywować w świecie, gdzie motywacja jest przereklamowana?" 

TWÓRCZOŚĆ

Napisanie przez członków 26 publikacji naukowych o tematyce badań sensorycznych różnorodnych produktów spożywczych, przedstawienie ich na konferencjach i wydanie w monografiach pokonferencyjnych. Jedna z publikacji zajęła III miejsce na konferencji Młodzi Towaroznawcy w Poznaniu w 2017 roku. Poniżej lista poszczególnych publikacji 

2019 

  • III Ogólnopolska Konferencja z cyklu „Opakowania na miarę XXI wieku” pt. „Czas na opakowania – opakowania na czas” organizowana przez Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie w dniach 27-28 marca 2019 r. Poniższy artykuł został wygłoszony na konferencji, a także umieszczone w monografii pokonferencyjnej:  
  • M. Piekarska, A. Piątkowska, P. Pięta, M. Pliszka – „Nanotechnologia – przyszłość opakowań w przemyśle spożywczym”. 
  • XIV Dni Młodych Towaroznawców – 6-7 czerwca 2019 r., w ramach VI DNI WYDZIAŁU TOWAROZNAWSTWA Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Poniższe artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii "Młodzi Towaroznawcy 2019”: 
  • M. Piekarska, A. Piątkowska, P. Pięta, M. Pliszka – „Innowacyjność i tworzenie wartości w ramach koncepcji zero waste na przykładzie wybranych dużych marek z branży odzieżowej”; 
  • M. Piekarska, A. Piątkowska, P. Pięta, M. Pliszka – „Wpływ ceny jednorazowych toreb  z tworzywa sztucznego na ich zużycie – opinia i świadomość wybranej grupy respondentów”; 
  • J. Formela – „Jakość polskich i zagranicznych kosmetyków pielęgnacyjnych na przykładzie kremu do twarzy”; 
  • J. Formela, E. Goczkowska, D. Grunwald – „Ocena dojrzałości małych przedsiębiorstw do projektu doskonalenia w oparciu o koncepcję lean six sigma”; 
  • E. Kokoszyńska, A. Leszcz, A. Gawron – „Badanie wpływu opakowania na walory smakowe i zapachowe kawy”. 

2018  

  • V Konferencja „Studenckie Dni Jakości” 22-23 marca 2018 r. organizowana przez Naukowe Koło Towaroznawstwa „Cargo” pt. „Towaroznawstwo w zrównoważonym rozwoju” na wydziale Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni. Poniższy artykuł został wygłoszony na konferencji, a także umieszczone w monografii pokonferencyjnej:  
  • J. Krakowski - „Świadomość studentów i osób pracujących na temat żywnościowych produktów ekologicznych”.  
  • XIV Dni Młodych Towaroznawców – 7-8 czerwca 2018 r., w ramach V DNI WYDZIAŁU TOWAROZNAWSTWA Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Poniższe artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii "Młodzi Towaroznawcy 2018”: 
  • J. Formela, E. Goczkowska – „Profil sensoryczny wybranych kremów do rąk przeznaczonych do skóry suchej”; 
  • J. Formela, E. Goczkowska i A. Łuszczki - „Preferencje konsumentów i umiejętność rozpoznawania wybranych substancji słodzących na przykładzie dżemów jabłkowych”; 
  • J. Krakowski, R. Małek - „Jak odżywiają się sportowcy amatorzy?”; 
  • A. Kuśniewska, J. Mazur - „Opinia osób w przedziale wiekowym 20-30 lat na temat wprowadzenia na rynek napoju Coca-Cola typu RTD”; 
  • M. Piekarska, A. Piątkowska, P. Pięta - ”Badanie preferencji dotyczących odzieży wśród studentów”. 
  • VII Ogólnokrajowa Konferencja Naukowa Młodzi Naukowcy w Polsce – Badania i Rozwój, organizowana przez Wydawnictwo Młodzi Naukowcy, Gdańsk 14.05.2018 r.Poniższy artykuł został wygłoszony na konferencji, a także umieszczone w monografii pokonferencyjnej:  
  • J. Krakowski - „Porównanie świadomości studentów i pracowników na temat sztucznej inteligencji”. 

2017  

  • 46 Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych 2017 na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Poniższy artykuł został wygłoszony na konferencji, a także umieszczone w monografii pokonferencyjnej.  
  • A. Kuśniewska, A. Leszkowska - „Świadomość i preferencje studentów w zakresie czekolady i kakao instant”. 
  • XIII Dni Młodych Towaroznawców – 1-2 czerwca 2017 r., w ramach IV DNI WYDZIAŁU TOWAROZNAWSTWA Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Poniższe artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii "Młodzi Towaroznawcy 2017”.
  • A. Kuśniewska, A. Leszkowska – „Jackfruit jako zamiennik mięsa. Opinie Studentów”.
  • J. Formela, E. Goczkowska, A. Łuszczki – „Profil sensoryczny wybranych tabliczek czekolady z orzechami według studentów Politechniki Gdańskiej” (3 miejsce).
  • J. Krakowski, N. Ogórek – „Profile wartości odżywczych wybranych dań z popularnych sieci fast food”. 

2016  

  • V Konferencja „Studenckie Dni Jakości” 25-26 lutego 2016 r., pt. „Rola towaroznawstwa w kształtowaniu współczesnego rynku” na wydziale Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni. Poniższe artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii pokonferencyjnej. 
  • J. Krakowski – „Świadomość polskich konsumentów na temat napojów izotonicznych”. 
  • D. Pałkowska, J. Pilarski – „Świadomość młodych konsumentów w zakresie regulacji prawnych i składu wkładów nikotynowych do papierosów elektronicznych”. 
  • K. Żuchlińska, A. Zelba – „Badanie preferencji i świadomości konsumentów na temat rodzaju zabielaczy stosowanych do kawy”.
  • P. Szast, S. Szarmach, A. Stojke, S. Stelmak – „Preferencje studentów związane z konsumpcją kawy”.  
  • XII Dni Młodych Towaroznawców – 12-13 maja 2016 r., w ramach III DNI WYDZIAŁU TOWAROZNAWSTWA Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Poniższe artykuły zostały wygłoszone na konferencji, a także umieszczone w monografii "Młodzi Towaroznawcy 2016”.  
  • J. Krakowski – „Alternatywne produkty dostarczające energii dla biegaczy w czasie wysiłku”.  
  • N. Ogórek, J. Krakowski – „Preferencje młodych konsumentów na temat wybranych zagranicznych kuchni”.  
  • D. Pałkowska, J. Pilarski – „Preferencje młodych konsumentów w zakresie opakowań napojów typu cola.  
  • J. Chmurzyńska, K. Lipińska – „Świadomość młodych Polek na temat istoty stosowania i jakości płynów do higieny intymnej”.  
  • P. Szast, S. Stelmak – „Konsumencka ocena atrakcyjności sensorycznej wybranych kaw rozpuszczalnych wśród studentów Politechniki Gdańskiej”.