Data dodania: 2025-12-03
Projekt Jagody Goll z dofinansowaniem NCN PRELUDIUM 24
W ramach konkursu przyznano 61,6 mln zł dofinansowania. Złożono aż 2538 wniosków, spośród których sfinansowano 369 projektów, w tym projekt mgr Jagody Goll. Zwycięstwo cieszy tym bardziej, że liczbowy współczynnik sukcesu wynosił 14,7%. Projekt mgr Jagody Goll dotyczy badań nad zrównoważonym rozwojem w sektorze gastronomicznym, ze szczególnym uwzględnieniem strategicznych decyzji menadżerskich. Celami zrównoważonego rozwoju w branży HoReCa (Hotele, Restauracje i usługi Cateringowe) są m.in. zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, ograniczenie marnotrawstwa żywności, promowanie odpowiedzialnego zużycia zasobów i odpowiedzialnej konsumpcji. Dzięki wynikom projektu restauracje i inne przedsiębiorstwa w sektorze usług uzyskają praktyczne wskazówki pomocne w przechodzeniu na bardziej zrównoważone praktyki biznesowe. Promotorem projektu jest dr hab. Krzysztof Zięba, prof. uczelni, a opiekunem naukowym i promotorem pomocniczym – dr hab. Wioleta Kucharska, prof. uczelni. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!